Jelenlegi hely

Címlap

Németh László Tudományos Önképzőkör

 2017.02.10. - Dr. Gallé Róbert: Nyolc lábbal a földön, érdekes tények a pókokról

A Németh László Természettudományos Önképző Kör 2017.02.10-én, pénteken a pókok csodálatos világának megismerésére hív TÉGED

 

Előadó: Dr. Gallé Róbert

(Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszék, Egyetemi Adjunktus)

Az előadás témája:  Nyolc lábbal a földön, érdekes tények a pókokról
Helyszín: Labor Előadó, 14:30

A pókok nagyon izgalmas kinézetű és életű állatok. Megijedünk, ha pókot látunk? Valószínűleg azért, mert nem ismerjük őket eléggé. Az előadás célja, hogy néhány érdekes tényt mutatassak be a pókokról. Például gondoltad volna, hogy a legöregebb pókok harminc évig is élhetnek, a legkisebbek meg elférnek a rotring ceruza hegyében? Az első részében megismerkedünk a pókok testfelépítésével és rokonaival, majd néhány érdekes kinézetű vagy viselkedésű pókot nézünk meg, miközben igyekszem válaszolni a kérdéseitekre. Tehát néhány ábra és (nem riasztó) kép bemutatása mellett egy kötetlen hangulatú beszélgetést tervezek.


2017.03.24. - Dr. Molnár Erika: Árulkodó csontok

Dr.Molnár Erika (adjunktus) - Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszék

Bár, a csontok a szó szoros értelmében nem tudnak beszélni, a régészeti ásatásokon előkerült csontvázak az antropológusok munkája révén mégis szóra bírhatók. A történeti embertani kutatások eredményeként képet alkothatunk azokról az emberekről, akiknek csontvázai ránk maradtak, s akiknek a tárgyi hagyatékát, kultúráját a régészet kutatja.
A csontmaradványok „faggatása” során választ kaphatunk olyan régóta vitatott kérdésekre is, mint pl. „Mióta van velünk a rák?”. Az előadás során egyebek közt erre a kérdésre keressük a választ a régészet, a paleopatológia és a modern orvostudomány vizsgálati eszközeinek felhasználásával.

Az előadáson készült összes kép itt megtekinthető.