Jelenlegi hely

Címlap

Hírarchívum 2022

Határtalanul 2021

   

Projekt címe: Bakancslistás helyeink-ahová még kirándulnunk kell

Pályázati azonosító: HAT-KP-2-2021/1-000171

Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak

Pályázati adatok

Utazó diákok létszáma: 37 fő

Kísérő tanárok száma: 3 fő

Megvalósítás időpontja: 2022. május 31- 2022. június 05.

Elnyert támogatás összege: 4 761 522 HUF

Az utazás során érintett települések: Hódmezővásárhely, Gyula, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Torockó, Torda, Segesvár, Brassó, Törcsvár, Miklósvár, Fogaras,Nagyszeben.

Program

1.nap

Hódmezővásárhelyről a kora reggeli órákban indultunk útnak, Gyulán tartottunk egy megállást, mivel a " Könyvet a szórványba" akcióban is részt szokott iskolánk rendszeresen venni, segít a magyar nyelvű mesekönyvek, ifjúsági irodalom eljuttatásában a külhonban lévő iskoláknak, óvodáknak. A dobozok bepakolása után indultunk tovább Méhkerék felé, mivel úgy gondoltuk, itt könnyebb, azaz gyorsabb lesz a határon való átjutás.

Nagyszalontán sajnos csak átutazóban voltunk, de a buszban néhány vers és információ azért elhangzott Arany Jánosról, a műveiről, a Csonka toronyról, a Kossuth szoborról. Az első nagy megállót Nagyváradon tartottuk, ahol közösen fedeztük fel a város nevezetességeit és koszorúztuk meg Ady szobrát az Ady múzeum előtt, valamint olvastunk fel verseiből részleteket. Ezt követően múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt. Nagyon hangulatos város, ahol a kísérő tanárok igyekezetével és idegenvezetésével fedeztük fel a szecessziós jegyeket az épületeken. Nagyvárad után Kolozsvárra indultunk. Sajnos egy közlekedési balesetnek köszönhetően a Király-hágón nem tudtunk sokáig tovább haladni, majd másfél órás várakozás után indultunk Kolozsvárra. Kolozsváron meglepetésprogram is várta volna a diákokat, a Kolozsvári Magyar Nagykövetségen fogadták volna a csoportot, de sajnos a baleset miatt ez a program elmaradt. A kísérő tanárok úgy ítélték meg, hogy az első napot át kell szervezni az időbeni csúszás miatt és a kolozsvári program átkerült a második napra. Későn este érkeztünk meg a szállásra. Jó döntés volt a program másik napra történő áthelyezése, hiszen időeltérés is van a célország és Magyarország között.

2. nap

A reggelit követően elindultunk Kolozsvárra, ahol a város felfedezése igazán érdekes volt. Hatalmas élmény volt Mátyás szülőházánál állni, emlékezni az „Igazságos”-ra. Koszorút helyeztünk el királyunk szülőházánál, majd a város főterén álló óriási lovas Mátyás során emlékeztünk még azokra a történelmi eseményekre, amelyekről az iskolában történelem és irodalom órákon tanultunk. Sajnos a Szent Mihály katolikus templomba nem tudtunk bemenni, nem volt nyitva érkezésünkkor. Így kívülről próbáltuk a gótikus építészet jegyeit feleleveníteni.

A város felfedezése során megnéztük a Román Állami Opera és Színház épületét, ellátogattunk a Népművészeti Múzeumhoz, a Bábes-Bolyai Tudományegyetem épületéhez.

Kolozsvár után folytattuk utunkat Torockóra. Kísérőtanárunk elmagyarázta, miért kel fel kétszer a Nap ezen a helyen. Bementünk a Néprajzi Múzeumba is, ahol megnéztük a kézzel festett bútorokat, a népviseletet. Sajnos a temetőhöz már nem tudtunk elmenni, mivel ekkor nagyon esett az eső, így a buszban kaptunk kiselőadást arról, hogy Torockóra milyen egyedi temetkezési szokás jellemző. Torockó után folytattuk utunkat a Tordai-hasadékhoz. Már messziről látni lehetett a hegy jellegzetes formáját. Izgultunk, hogy vajon végig tudunk-e menni a szakadékban, hiszen az idő sajnos szomorúvá vált, egyfolytában esett az eső.

Amikor odaértünk a szakadékhoz, akkor úgy határozott a csapat, hogy nekivág a hasadéknak. Óriási élmény volt a hasadékban túrázni, a függőhidakon végigmenni. Gyűjtöttünk Szent László pénzt is.

3. nap

Ezt a napot csak Marosvásárhelyen töltöttük. Ellátogattunk testvériskolánkba, ahol éppen az iskola felújítás alatt volt. Betekintést nyertünk az iskola tanítási órájába, és közös sportprogramot is tartottunk. Bemutatóval is készültek a diákok számunkra. Átadtuk az iskola tanulóinak a számukra hozott ajándékokat. Az iskolai program után felfedeztük a várost, ellátogattunk a Kultúrpalotába, felmásztunk a város tornyába, kaptunk a Teleki Tékában is nagyszerű előadást a Gróf Teleki Sámuel könyvgyűjteményéhez.

A 4.nap Brassó volt a cél, de útközben útközben egy rendkívüli történelemóra keretében emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik harcára, a tömösi-szorosi csatára, mely az orosz cári és a császári csapatok túlereje miatt kudarccal végződött. Segesvárt is felfedeztük.

Már tudtuk, hogy a hazaúton nem lesz idő Temesvár felfedezésére, ezért helyettesítő programként Segesvárra látogattunk, ahol megkoszorúztuk Petőfi szobrát, megmásztunk a Schülertreppe-t, majd az óváros felfedezése után Törcsvárra, a Dracula kastélyhoz utaztunk. Későn értünk a szállásunkra.

Az 5. napot Miklósváron a Kálnoky-kastélyban töltöttük nagyrészt. Részt vettünk múzeumpedagógiai foglalkozáson, de sajnos a beígért kürtös kalács sütése elmaradt a covid-helyzet miatt. Délután Brassó felfedezése volt a cél.

A 6. napon ellátogattunk a Fogarasi-várhoz. Ezt követően Nagyszeben látnivalóival ismerkedtünk meg, például az óvárosban a püspöki székesegyházzal vagy a Várostorny -nyal. A Hazugok hídján is átkeltünk. Temesvár nevezetességeit csak a buszból néztük meg.

Sietnünk kellett, hogy a határon hamar átjuthassunk.

Nagyon tartalmas napokat tölthettünk Erdélyben.


Előkészítő óra bemutatása

Dátum:2022. május 29.

Leírás: A tanulók az utazás során érintett településekből, a hozzájuk kapcsolódó magyar emlékekkel, magyar vonatkozásokkal előadást tartottak társaiknak, majd koszorút készítettek csoportokban az utazás programjaihoz. Tanári prezentációval kiegészítve megismerkedtek a Trianoni-döntés előzményeivel és következményeivel, azok máig tartó hatásaival, valamint a tanulmányi utazás részletes programjaival, a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályaival. A testvériskola tanulói számára kisebb ajándékokat készítettek össze a tanulók, majd az előzetesen meghirdetett "Könyvgyűjtés a testvériskola számára" akciójuk során az iskola tanulói által adományozott könyveket is előkészítették az utazásra.

Időközben felvettük a kapcsolatot a Könyvet a szórványba csapattal is, és Gyulán felvettük az általuk összekészített könyveket a brassói Áprily Lajos Főgimnázium számára.

Értékelő óra bemutatása

Az értékelő órán az utazás során készített videó-és fotódokumentáció segítségével átbeszélték a tanulók az út során átélt élményeket, megnézték a diáktársak által készített PPT prezentációkat. Majd a foglalkozás végén kitöltöttek a tanulók a kísérő tanárok által összeállított elégedettségi kérdőívet.

Bemutató óra

Dátum:2022. június 09.

Leírás: Az osztály tanulói elmondták tapasztalataikat, megbeszélték a látottakat egymással az utazás során készített videók és fényképek levetítése közben. A tanulók kitöltöttek egy elégedettségi kérdőívet, amelyet a programban résztvevő tanárok állítottak össze. Az ezt követő napon pedig az iskola 11.B osztályos tanulóinak adták elő a diákok az élményeiket az utazásról.

Témanap

A Nemzeti Összetartozás Emléknapján az eddig készített Határtalanul kisfilmek vetítése, valamint a programokon készült és a kinti csapatok által készített digitális fényképkiállítás is bemutatásra került az iskola aulájában a tanórai szünetekben, a történelem munkaközösség emlékműsort készített a tanulók számára, és a Marosvásárhelyi Református Kollégium,

valamint a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatói együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek értelmében a diákok szabadidős programjainak hatékony fejlesztése, a diákok és pedagógusok aktív részvételével megvalósuló oktatási, szakmai, kulturális valamint sport események és tevékenységek szervezése terén működnek együtt, a hódmezővásárhelyi diákok Brassóban a szállásukon is megemlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napjáról, nagy magyarjaink verseiből olvastak fel. Marosvásárhelyről is voltak diákok Hódmezővásárhelyen, akik részt vettek az iskola Nemzeti Összetartozás Témahetén. Az iskola aulájában is egy kis kiállítás készült a Nemzeti Összetartozás Napján.

Próbált a külhonban lévő osztály is bejelentkezni a témanaphoz kapcsolódva, de nem jött létre az internetes kapcsolat.

Szeretnénk megemlíteni azt is, hogy észrevehető volt például Marosvásárhelyen egy kisebb zsongás az este folyamán. Később megtudtuk, hogy rengeteg ember gyülekezett a pályaudvaron és várták a pünkösdi zarándokvonat befutását.

Köszönjük a lehetőséget a Bethlen Gábor Alapkezelőnek és tanárainknak, akik lehetővé tették, hogy egy feledhetetlen kiránduláson vegyünk részt.

Kelemen Csenge és Kokovai Zita (9. B osztály)

Versvándor (Magyarság Háza): https://photos.app.goo.gl/rMr9N1cDp3XQPmyEA

Előkészítő óra: https://photos.app.goo.gl/5LZ6LqoUV8iaHdxH6

2022.05.31. Első nap: https://photos.app.goo.gl/oafowzbQrbVC4rFPA

2022.06.01. Második nap: https://photos.app.goo.gl/vTNGhEWrjDaEhTLJ7

2022.06.02. Harmadik nap: https://photos.app.goo.gl/YBz3MYUApxkc37WR7

2022.06.03. Negyedik nap: https://photos.app.goo.gl/GXs8fBs1i3MK6s7dA

2022.06.04. Ötödik nap: https://photos.app.goo.gl/T6DN7YNXVVCymfr69

2022.06.05. Hatodik nap: https://photos.app.goo.gl/2WdW5GAeS6ZvCMts7

Értékelő óra: https://photos.app.goo.gl/u8U5XDmnLKskiQ4H8

Bemutató óra: https://photos.app.goo.gl/98jW8ypdf6fCnRcL6

Nemzeti összetartozás tematikus hét, testvériskolai megállapodás: https://photos.app.goo.gl/RUq3DJfQarBiJWTA7

2022.11.04. - NTA gyakorlati foglalkozás

2022. november 4. pénteken NTA foglalkozás keretében az ember kiválasztóműködésével ismerkedhettek meg az NLG diákjai (boncolás, szövettani felépítés, vizeletvizsgálat). Bár a boncolási gyakorlatok a nagy kedvencek közé tartoznak, most mégsem ez a gyakorlatrész volt a legsikeresebb. Kémiai ismereteik felhasználásával megtanulhatták a vizeletminták elemzését, majd csoportfeladatként egy ismeretlen vizeletmintáról kellett megállapítani, hogy milyen betegségben szenved a mintát adó beteg.

A gyakorlatot minden diák sikeresen elvégezte – nem hiába használtunk fel közel 100 kémcsövet. A  gyakorlathoz használt oktatóanyagok, feladatlap itt elérhető: https://bubo.blog.hu/2020/01/11/kivalasztas_728

2022.11.07. - Ballagási búcsúbeszéd a tavalyi tanévből (2021/2022.)

Tisztelt Igazgató Úr, Tisztelt Tanáraink, Kedves Hozzátartozók és Drága Diáktársaink! (Baranyi Balázs és Hódi Kata búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen)

Hihetetlennek tűnik, de elérkezett a búcsú ideje. Nehéz ilyenkor megszólalni, a szavaim nem tudják kifejezni valódi érzéseimet. Elfogytak a ,,na majd jövőre” ígéretek. Már minden fiú megvette az első öltönyét a bálra és minden lány kitapasztalhatta milyen érzés abronccsal táncolni. Elfogytak a halasztások és nagyon úgy néz ki, hogy eljött a mi időnk, most nekünk kell búcsúzni az iskolától, a tanároktól és a barátainktól. 2015 szeptemberében egy új korszak kezdődött az életemben. Amikor beléptem az osztályterembe, rengeteg idegen arc fogadott. 36 új nevet kellett megjegyeznem, ami elsőre igen nehéz feladatnak tűnt, mára azonban minden névhez emlékezetes pillanatok és különleges érzések kötnek. Akkor ott, az 52-es teremben oly távolinak tűnt 2022. és tessék mégis eljött.

Kérem engedjék meg, hogy köszönetet mondjak tanarainknak, akik végig kísértek minket iskolás éveink alatt, támogattak, segítettek, ha elakadtunk és mindig meghallgattak minket.

Először is szeretnék köszönetet mondani általános iskolás tanárainknak, akik nélkül nem juthattunk volna el idáig, akik megtanítottak minket írni, olvasni, számolni, és az óvodásokból önálló iskolásokat faragtak.

Köszönjük azoknak a tanárainknak, akik minden ellenére velünk maradtak és a gimnázium első osztálya óta harcolnak velünk.

És legfőképp köszönjük Osztályfőnökünknek

Végül köszönjük Igazgató Úrnak, aki minden filozófia óra elején a megannyi létfontosságú egzisztenciális kérdés közül úgy gondolta, hogy a legfontosabb az a kérdés, hogy ,,Hogy vagytok?”

Néha úgy éreztük magunkat az iskolában, hogy Charles Darwin már megírt minket, csak egy betűt tévesztett. Nem a fajok eredete voltunk, hanem a bajok eredete. Mert nem csak bájosak voltunk, hanem pont ennyire bajosak is. ….

Persze reméljük nem csak emiatt fog emlékezni ránk az iskola. Reméljük emlékezni fognak ránk a portások, akik látták hogyan próbáltuk feldobni az iskola esztétikai minőségét tematikus napjainkkal. Reméljük emlékezni fognak ránk a takarítók, akik talán még mindig nem értik, hogy hogyan került egyik napról a másikra egy kanapé az osztályterembe. Reméljük emlékezni fognak ránk a helyettesítő tanárok, akikről azt csiripelték a madarak, hogy utánunk vagy úgy mentek be a tanáriba, hogy hát még egy ilyen beszédes osztályt vagy pedig, hogy még egy ilyen tehetséges osztályt….

Reméljük emlékezni fognak mind, mert mi nem felejtjük őket.

Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, mert mi biztosan emlékezni fogunk Horvátországra és arra kis fára, amit közösen elültettünk (becsületes neve: Lajos). Emlékezni fogunk, Prágára és Andriska almapálinkájára. Gyulára, főleg, hogy kétszer is voltunk. A jól megszokott Mártélyi egy napos bicikli túrákra. A gólyaavatóra. A minden osztálykiránduláson szigorúan betartott takarodókra és arra sok múzeumra, amelyekre igazából nem is emlékszünk, de tökéletes ürügyek voltak, hogy még egy kicsit többet és többet együtt legyünk.

Egy másik pletyka szerint hét évente van csak ilyen jó osztály, nos, hogy ez így van e vagy nem, azt nem tudjuk. Hogy különleges osztály volt-e? Azt se, mi csak azt tudjuk, hogy ez a MI osztályunk volt, a MI sikereinkkel és a MI konfliktusainkkal, a MI barátságaink és a MI szakításaink és végül mi lettünk a grund. Az osztályunk minden feladatot megoldott és erősödött, úgy érezzük, hogy még az érettségit is meg tudjuk írni, de az érettségin kívül van még egy feladatunk, amire, ha szabad ezt felróni, nem tanított meg se az iskola, se Tanárnő

Nem tanított meg senki elbúcsúzni. Tanárnő az osztályba már mindenki tudja a KATÁ szórendet, de nem tudjuk, mi lesz, ha a csengő többet nem szólal meg. Tanárnő jelentem most már semmilyen dolgozaton nem csodálkozom, de hogyan búcsúzzak el attól, akivel leéltem a gyerekkorom. Tudjuk a mondatba, hova áll be a sich, de ki fogja megkérdezni többet, hogy Áron megint hiányzik? Bogi honnan késik el és Luci milyen verseny miatt nincs iskolába? Mikor hallom újra, hogy Tominak nem tetszett a vers, Mirtill mikor díszíti ki a termet? Mikor nevetünk újra Mocón és mikor csempészünk osztálykirándulásra alkoholt? Ki fogja beírni a csoportba, hogy az online oktatáson valakinek nem lett kikapcsolva a mikrofonja? És kik között fogom újra érezni, hogy ez nem az osztályom, ez az otthonom.

Tanárnő jelentem! Az osztályból nem hiányzik senki, de akkor miért hiányzik már most is nekem mindenki? Félek a válaszoktól és nem tudom mit kéne még mondanom, mert még a saját beszédemet se tudom lezárni, nemhogy hét évet.

Azt mondják felnőttünk, szerintem inkább csak nagykorúak lettünk és lehet, hogy az ilyen búcsúk teszik végül az embert felnőté és talán ez az élet rendje, ha pedig így van, akkor köszönöm, hogy az életem rendjének a részei voltatok, vagytok és remélem, hogy lesztek még nagyon-nagyon sokáig.

Kedves Osztály, Szeretlek titeket! Találkozunk 2027-ben!

2022.11.02. - NTA laborfoglalkozás

2022.11.02-án a Nemzeti Tudós Akadémia Középiskolai Képzési Programjának újabb foglalkozásán vehettek részt a diákok. A gyakorlaton szövettani ismereteiket bővíthették a diákok. Bevezetésként röviden áttekintettük a szövetek rendszerét – az elmélyüléshez és a begyakorláshoz online kvízek készültek. Megismerkedhettek a metszetkészítés nehézségeivel, kipróbálhatták a mikrotom használatát, majd átismételtük a mikroszkóp használatát. A metszetek megismeréséhez külön sillabusz készült: ez lefedi a teljes emelt szintű érettségi követelményeit is. A metszeteken való tájékozódást a Histology Guide oldalak segítették.  

A foglalkozás végén egy rövid gyakorlaton keretében megismerkedhettek néhány laboreszközzel, ami a biokémia gyakorlatokat hivatott előkészíteni: megtanulták használni az automata mikropipettát, a centrifugát, a termosztátot, valamint kipróbálták a gélre pipettázást. 

A gyakorlathoz kapcsolódó oktatóanyag ebben a blogbejegyzésben érhető el!

2022.10.28. - A XX. Diákok Őszi Tárlatának megnyitója

2022.10.27. - Mezei futás diákolimpia megyei döntő

Iskolánkat a mezei futás megyei döntőjén két csapat és 5 egyéni versenyző képviselte.

Eredmények:

III. korcsoportos lánycsapat, I.helyezett
Csapattagok: Illés Viktória Réka, Szűcs Lizbett, Szűcs Zoé, Taba Noémi, Vass Elina. 

IV. korcsoportos fiúcsapat, II. helyezett
Csapattagok: Beder Barnabás László, Horváth Áron, Kis Viktor, Tankó Gyula Örs, Vass László Boldizsár.

Az országos versenyre továbbjutott mind a két csapat! Gratulálunk!

 

2022.10.28. - Halloweeni kísérlet

2022.10.28. - Diákok XX.Őszi Tárlata

Alapadatok

Az intézmény

• OM azonosítója: 200893,

• hivatalos neve: Németh László Gimnázium, Általános Iskola,

• székhelye: 6800 Hódmezővásárhely, Németh László utca 16.,

• székhelyének megyéje: Csongrád-Csanád megye,

• vezetője: Árva László,

• telefonszáma: +36-62/533-137,

• e-mail címe: titkarsag@nlg.httpf.hu,

• ellátott feladatai: általános iskolai nevelés-oktatás (alsó tagozat)

általános iskolai nevelés-oktatás (felső tagozat)

 6 évfolyamos gimnáziumi nevelés-oktatás,

 • fenntartója: Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ,

 • fenntartójának címe: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 28.,

 • fenntartójának típusa: tankerületi központ,

 • fenntartójának képviselője: Miklós Anikó,

 • fenntartójának telefonszáma: +3662-795-202,

 • fenntartójának e-mail címe: hodmezovasarhely@kk.gov.hu.

2022.10.26. - Kulcs az olvasáshoz

Iskolánk tanulói az elmúlt években több mint 300 új könyvhöz juthattak a Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár által szervezett „Kulcs az olvasáshoz” program keretén belül. Híres magyar kortárs írókkal is megismerhettek a program során, mint Berg Judit, Bendl Vera, Vadadi Adrienn vagy Lackfi János.

A könyvek elolvasásával és hozzájuk kapcsolódó feladatlapok kitöltésével szép eredményt ért el 28 diákunk, akikkel 2022.10.26-án vettünk részt a városi díjátadó ünnepségén.

Korosztályukban helyezést értek el:

Farkas Laura (1. helyezett), Bíró Martin (3. helyezett), Horváth-Wolford Xénia (2. helyezett), Horváth-Wolford Levente (1. helyezett), Sirkó Léna (2. helyezett), Varró Boglárka (1. helyezett), Nyiri Viktória (2. helyezett), Molnár Tünde Ildikó (3. helyezett)

Diákjaink közül különdíjban részesültek:

Csáki Amina Viktória, Kiss Zorinka, Sirkó Adél, Kovács Borka Dorotty, Bartucz Panka, Makrai Dominik, Kiss Barnabás Sándor, Cselovszki Adél, Kis Luca, Tatár-Kis Csenge, Dopsa Balázs, Fülöp Kinga Lilla, Kis Anna, Grochulski Halina Mira, Cselovszki Áron Szabolcs, Annus Nóra, Szabó Anna Viktória, Dékány Benedek, Katona Hunor, Mile-Varga Csanád

Gratulálunk minden díjazottnak és a programban valórészvételért a tanulóinknak!

Oldalak